Gå till sidans innehåll

Undersökning av fötterna

Att regelbundet undersöka fötterna på mottagning ingår som en del av diabetesuppföljningen. En bra vardagsrutin är att själv undersöka och smörja in fötterna varje dag.

Bilden visar en känselmätning med monofilament, det vill säga en tunn böjlig tråd från fotsulan. skyddskänsel undersöks vid minst tre punkter: 1:a och 5:e tån samt trampdynan
Fötternas skyddskänsel undersöks vid minst tre punkter: 1:a och 5:e tån samt trampdynan

Skyddskänseln i fötterna undersöks med en tunn tråd på 10 gram som kallas monofilament. Man undersöker båda fötterna på åtminstone tre punkter: tå 1, tå 5 och den främre trampdynan. Fötterna på en person med diabetes undersöks varje år antingen av en läkare eller av en utbildad diabetesskötare eller professionell fotvårdspersonal (fotterapeut eller fotvårdare). Riskfötter undersöks flera gånger per år. Det krävs ofta professionell fotvårdspersonal för att identifiera strukturella, funktionella och behandlingsmässiga problem med fötterna.

I grundundersökningen av fötterna ingår att undersöka fotens struktur, bedöma skyddskänseln och blodcirkulationen samt att kontrollera hud, naglar och skor.

  • Skyddskänseln testas med hjälp av en så kallad monofilament i fotsulan och tårna.

  • Den arteriella blodcirkulationen bedöms genom att känna på pulserna i fotbladens artärer. Om det inte går att känna pulserna med fingrarna kan man utreda blodcirkulationen genom att mer ingående mäta blodtrycket i vristen och jämföra det med trycket i överarmen (ABI-mätning).

  • Rörligheten i lederna testat i vristen och tårna.

  • Man bedömer positionsfel i fötterna.

  • Man bedömer i vilket skick huden och naglarna är. Särskilt tjocka förhårdnader som utvecklas på huden är betydande hudförändringar.

  • Man kontrollerar vilka skor personen använder, samt eventuella individuella inläggssulor och strumpor.

Utifrån fotundersökningen gör man en riskbedömning för fötterna och hänvisar patienten till uppföljning och handledning för egenvård. Dessutom bedömer man behovet av individuella inläggssulor och specialskor.

Uppdaterad 8.11.2023