Gå till sidans innehåll

Grumlig syn när man diagnostiseras med diabetes

En hög blodsockernivå kan i det initiala skedet av diabetes orsaka övergående grumlig syn.

Anledningen till den grumliga synen är att den höga blodsockernivån orsakar en förändring i ämnesomsättningen i ögats lins. Det förändrar tillfälligt ögats brytningsförmåga.

Hur man upplever situationen beror på ögonens tidigare brytningsförmåga: en ålderssynt person kan upptäcka att hen ser bättre än vanligt på nära håll och en som använder läsglasögon kan se bättre utan dem. En person som tidigare har haft normal syn kan bli närsynt, och en som redan tidigare har varit närsynt kan se ännu sämre på långt håll – hen ser fortfarande saker på nära håll utan glasögon, men måste vara närmare än tidigare.

Den här typen av försämrad syn kan vara en skrämmande upplevelse. Det är bra att veta att det inte är en permanent förändring. När blodsockret korrigeras med behandlingen, kommer även dessa synstörningar att korrigeras inom några veckor.

Det är bra att känna till att förändringar i synen kan vara ett symtom på diabetes, eftersom det kan vara ett första symtom på diabetes som gör att man söker sig till läkare.

Det är ingen idé att skaffa glasögon när man just har konstaterat diabetes eller ett par veckor efter att man har påbörjat behandling.

Uppdaterad 30.9.2023