Gå till sidans innehåll

När kan en person med diabetes få körförbud?

En läkare utfärdar körförbud för en person med diabetes om hen inte uppfyller kraven för körhälsa.

Det är i samband med de vanliga diabetesbesöken som man följer upp om personen uppfyller kraven för körhälsa.

Om en förare med körkortstillstånd för grupp 1 inom ett år drabbas av två allvarliga hypoglykemier som har skett under vaken tid utfärdar läkaren ett kortvarigt körförbud, oftast på tre månader. Detta registreras i patientjournalen. Vilken påverkan hypoglykemi som har uppstått under sömn har bedömer läkaren individuellt.

Om tillståndet inte har korrigerats inom tre månader eller om man av annan anledning bedömer att förutsättningarna för körhälsa kommer att pågå i över 6 månader så meddelas detta också till polisen.

Lastbils- och busschaufförer samt andra yrkesförare får oftast 12 månaders körförbud för dessa fordon om de har drabbats av allvarlig hypoglykemi. Läkaren har dock möjlighet att överväga saken och personen kan få tillbaka körrätten redan tidigare, om man har säkerställt att man har vidtagit nödvändiga förändringar i behandlingen. Vid ett längre körförbud bedöms yrkesförarens arbetsförmåga inom företagshälsovården.

Om polisen har återkallat körkortstillståndet kan man ansöka om att återfå det genom ett specialistläkarutlåtande när hälsoförutsättningarna för körkortsklassen återigen uppfylls. En förutsättning är att körhälsan även till övriga delar är i ordning, och att föraren till exempel inte har några andra sjukdomar som försämrar körhälsan.

Uppdaterad 30.9.2023