Gå till sidans innehåll

Coronavirusvaccination och diabetes

Personer med diabetes tillhör riskgruppen för allvarlig sjukdom som orsakas av coronaviruset, dvs. COVID-19.

Om du har diabetes bör du följa alla rekommenderade skyddsåtgärder för att förhindra virusinfektion. Höga blodsockernivåer försämrar kroppens motståndskraft och utsätter för olika infektioner. Personer med diabetes hör till riskgruppen för en sjukdom som orsakas av ett allvarligt coronavirus, dvs. COVID-19-viruset.

Om du smittas av coronaviruset utsätter diabetes för en allvarligare sjukdom. Vid inflammatorisk sjukdom ökar insulinbehovet och blodsockret stiger. Liksom vid andra infektionssjukdomar kan tablettbehandling kräva insulinbehandling för att kontrollera blodsockret. Vid insulinbehandling är det i allmänhet nödvändigt att öka insulindosen enligt blodsocker och sjukdagsanvisningar. Vid behandling av allvarlig coronavirusinfektion används kortison, som ytterligare höjer blodsockret.

Personer med diabetes bör vaccinera sig mot coronavirusinfektion. De årliga boostervaccinationerna mot coronaviruset inleds i oktober-november och kan tas tillsammans med influensavaccinet. För en närstående som lider av diabetes och bor i samma hushåll är vaccinationen gratis.

Uppdaterad 8.11.2023