Gå till sidans innehåll

Saker som bör beaktas vid diabetes under en resa

Här hittar du information om vad du bör tänka på under du reser med diabetes.

Vid säkerhetskontrollen lönar det sig att nämna insulinet och behandlingshjälpmedlen. Det lönar sig för dem som använder en insulinpump att för resan ta med sig injektionsutrustning och tillräckligt med extra insulin som kan användas om det uppstår en funktionsstörning i pumpen eller om den går sönder.

Insulin och injektionshjälpmedel GLP-1 måste alltid transporteras i handbagaget eftersom de kan frysa i lastrummet.

Insulin och injektionshjälpmedel GLP-1 ska förvaras i rekommenderad temperatur. För varma eller kalla förhållanden påverkar deras hållbarhet och i synnerhet insulinets verkningseffekt. Kylförpackningar kan användas för att skydda preparaten mot värme. Kylförpackningar och -fodral för förvaring av insulin kan vanligtvis köpas från den lokala diabetesföreningen eller på webben.

Insulinförvaringen kan bli problematisk, om destinationslandets klimat är antingen mycket varmt eller mycket kallt. Insulin ska förvaras så att det inte blir för varmt (över +30ºC) eller fryser. I båda situationerna blir insulinet verkningslöst.

Under resan kan bagage av misstag lastas på ett annat flyg än det avsedda eller förkomma helt och hållet. Resväskorna kan också lastas i ett ouppvärmt lastrum på flygplanet. Därför ska insulinet placeras i handbagaget tillsammans med annan vårdtillbehör.

Då det gäller måltider lönar det sig att använda sunt förnuft och sörja för god handhygien. Turistdiarré eller magsjuka kan orsaka problem med blodsockervärdet och förstöra resan.

I varma förhållanden lönar det sig att undvika kalla eller bristfälligt tillredda maträtter, sallader, glass i lösvikt, isbitar och okokt vatten. Som dryck är flaskvatten ett säkrare alternativ än kranvatten. Det är bra att tvätta händerna ofta och omsorgsfullt.

Om destinationen finns på den södra eller östra sidan av Medelhavet eller i fjärran länder kan man med en läkare diskutera huruvida en antibiotikakur ska tas med på resan för säkerhets skull.

Då det gäller mer speciella maträtter kan det vara svårt att beräkna kolhydratmängden, och därför lönar det sig att vara försiktig i doseringen av snabbverkande insulin, även om en portion ser stor ut.

I värme absorberas insulin snabbare, vilket kan leda till att blodsockervärdet överraskande sjunker. På resor rör man sig också ofta mer än normalt. Med tanke på risken för ett lågt blodsockervärde ska man alltid ta med sig någon förstahjälpsnäring, till exempel druvsocker, socker eller juice.

Det är bra att ta med sig glukon, om det i resesällskapet finns någon som vid behov kan ge det. Det lönar sig att informera exempelvis guiden om sin diabetes, om man reser ensam.

Uppdaterad 7.11.2023