Gå till sidans innehåll

Hjärt- och kärlsjukdomar vid diabetes

Risken för artärsjukdomar, alltså kransartärsjukdom, hjärnartärsjukdom och benartärsjukdom samt risken för hjärtsvikt och förmaksflimmer, är förhöjd vid diabetes.

Bilden visar hjärtats och de tillhörande blodkärlens struktur samt ett friskt blodkärl där de röda blodkropparna transporterar syre till hjärtat.
Bilden visar hjärtats och de tillhörande blodkärlens struktur samt ett friskt blodkärl där de röda blodkropparna transporterar syre till hjärtat.

Artärsjukdom (åderförkalkning, ateroskleros) betyder att de artärer som för fram blodet blir förträngda, vilket gör att blodflödet i artären störs.

Sjukdomen kallas även i folkmun för “åderförkalkning", trots att förträngningarna inte beror på kalk. Det handlar om en fettansamling och inflammation i kärlväggarna som beror på syresatt LDL-kolesterol. Personer med diabetes drabbas lättare än andra av fettansamlingar.

På grund av den höga risken för artärsjukdom innefattar en god behandling av diabetes förutom blodsockerbehandling även rökfrihet, kost och motion som är hälsosamt för hjärtat samt vid behov läkemedelsbehandling av högt kolesterol och blodtryck. Riskfaktorerna för artärsjukdom kartläggs alltid när man diagnostiseras med diabetes och i samband med årliga besök.

Genom att effektivt behandla riskfaktorer för artärsjukdom och bra diabetesbehandling har insjuknandet och dödligheten i kärlsjukdomar minskat vid diabetes.

Känner du till dina värden och risker?

Ta reda på dina värden och personliga mål kopplat till risken för artärsjukdom:

  • Vad hade du för halt av LDL-kolesterol i blodprovet?

  • Ligger ditt blodtryck inom målnivån?

  • Röker du?

  • Hur ser din långvariga blodsockerbalans ut – vad har du för resultat på sockerhemoglobin, HbA1c?

Om dina värden inte ligger inom målen, prata med din läkare och sjuksköterska om nödvändiga livsstilsförändringar och behandlingar.

Uppdaterad 30.9.2023