Gå till sidans innehåll

Ledsjukdom kopplat till diabetesnervskada – Charcot

En nervskada i foten kan orsaka en sällsynt men allvarlig ledsjukdom som kräver gipsbehandling och specialskor.

Avbildad Charcot på baksidan av vänstra fot. Fotens normala struktur har spridit sig och sjunkit ihop. foto: HUS Fotterapi
Charcot på baksidan av vänstra fot, foto: HUS Fotterapi

En relativt sällsynt sjukdom i foten som är kopplad till diabetesneuropati är Charcotfot. Motsvarande ledförändringar kan också konstateras vid vissa andra nervsjukdomar.

Orsaker till Charcotfot

Det som ligger bakom ledsjukdomen Charcotfot är nedsatt känsel i foten som orsakas av diabetesrelaterad känselneuropati och förändringar i blodcirkulationen i foten på grund av autonom neuropati. Den utlösande faktorn är ofta en obetydlig skada som en stukad vrist, ett sår, en operation eller infektion. Den ökade aktiviteten i bennedbrytande celler som uppstår till följd av det leder så småningom till att ben och leder i foten kollapsar.

Symtom och undersökning

I det akuta skedet är ett symtom svullnad, rodnad och värmekänsla i vristen eller foten. I och med det förväxlas det ofta med rosfeber eller giktinflammation. Till följd av benförändringarna ändras fotbladets form. Man har oftast inte ont i foten. Ju tidigare Charcotfot konstateras och behandlas, desto bättre behandlingsresultat blir det.

För att konstatera Charcotfot behövs oftast röntgen- och magnetundersökningar samt blodprov.

Behandling

Behandlingen består av att vila foten. Vid misstanke om Charcotfot får man inte stödja sig på foten, och som första hjälpen börjar man använda kryckor. Efter diagnosen följer en långvarig gipsbehandling, ofta ½–1 år.

På grund av felställningen i foten som ledförändringarna vid Charcotfot orsakar och den nedsatta känseln i foten är risken för sår stor. För att förhindra detta behövs inläggssulor och specialskor som minskar belastningen.

Uppdaterad 8.11.2023