Behandling med insulinpump lämpar sig i princip för vem som helst som lider av insulinberoende diabetes samt som kan och är villig att omfatta kunskaperna och färdigheterna som behövs för pumpbehandlingen. I praktiken rekommenderas insulinpumpen i fall där insulinsubstitution inte lyckas eller är mycket svår med flerinjektionsbehandling och glukossensorering.
Förutsättningar för behandling med insulinpump
Behärskar flerinjektionsbehandling; Om tillförseln av insulin från pumpen avbryts måste hen kunna använda reservsystem, dvs. behärska flerinjektionsbehandling.
Genomför glukossensorering eller egenmätning av blodsocket 5–10 gånger per dygn.
Uppskattar kolhydratmängden i måltiderna och doserar måltidsinsulin i lämpliga mängder enligt kolhydrater, blodsockervärdet och motion eller annan verksamhet.
Har insikter och ser sig besvär med att lära sig pumpens funktioner och de mångsidiga användningsmöjligheterna.
Är omsorgsfull i hanteringen av pumpen samt tillhörande utrustning och insulin.
Behandling med insulinpump övervägs som behandlingsalternativ
Om en person med insulinberoende diabetes:
Trots effektiviserad egenvårdshandledning, individuellt anpassad flerinjektionsbehandling och glukossensorering, har svårigheter att uppnå målen för behandlingen, eller om pumpbehandlingen verkar vara ett bättre alternativ med tanke på livskvaliteten.
Har ett så litet behov av insulin att det är lättare att dosera insulinet och kontrollera dosens noggrannhet med en insulinpump.
Har problem med för lågt blodsockervärde upprepade gånger.
Drabbas av ett gryningsfenomen som är svårt att hantera, dvs. behovet av insulin ökar så mycket på morgonnatten att det blir svårt att behandla blodsockervärdet med långverkande basinsulin.
Har problem med att injicera insulin.
Fortlöpande behöver varierande doser av basinsulin i synnerhet i samband med arbete eller hobbyer.