Gå till sidans innehåll

Parmätning av blodsockervärdet kväll och morgon

Du kan kontrollera ditt blodsockerbeteende under natten med parmätning på kvällen-morgonen.

I kväll-morgonparmätningen mäts blodsockret på kvällen kl. 21–24 ca 3–4 timmar efter den senaste måltiden och på morgonen när du stiger upp, efter minst 8 timmars fast.

Om du har måltidsinsulinbehandling bör effekten vara över 3–4 timmar efter kvällsmålet. I detta fall berättar kväll-morgonparmätningen om förändringar i blodsockret under natten och basinsulinets funktion.

Kväll-morgonparmätningen visar hur det egna insulinet eller det injicerade insulinet kan kontrollera sockrets frisättning från levern till blodomloppet under natten. En skillnad på över 2–3 mmol/l mellan värdet på kvällen och på morgonen visar på ett behov att ändra på behandlingen.

Vid insulinresistens i typ 2 diabetes är det relativt typiskt att blodsockret tenderar att stiga under natten. Det samma gäller vid insulinbehandling om basinsulindosen är för liten eller om dess effekt avtar, stiger blodsockret på morgonen. Basinsulinbehandlingen justeras utgående från kväll-morgonparmätningar.

Vid behandling av typ 1 eller annan insulinbristdiabetes har glukossensoreringen till stor del ersatt kväll-morgonparmätningen av blodsocker. Med glukossensorering kan blodsockrets beteende bedömas lättare och bättre.

Uppdaterad 30.9.2023