Gå till sidans innehåll

Insulin som glömts eller förkommit

Det händer att alla glömmer. Det är viktigt att du känner till dina egna insulinpreparat och noggrant övervakar ditt blodsocker så att du kan bestämma den bästa handlingsplanen när du till exempel lämnar ditt insulin hemma när du ger dig iväg.

Om snabbinsulinet stannade hemma på morgonen när du hade bråttom till jobbet men du har tagit ditt långverkande insulin, kan du äta en måltid med låg kolhydrathalt, till exempel en kyckling- eller fisksallad med mineralvatten.

Om du glömt att ta med dig insulin för en resa kan du i hemlandet med ett gällande elektroniskt recept köpa det insulin som fattas från ett apotek. De egna receptens giltighetstid kan kontrolleras på Mina Kanta-sidor.

I utlandet kan du köpa insulin enligt det generiska namnet på den aktiva substansen i insulinpreparaten, även om preparatet har ett annat handelsnamn på apoteket.

Om det insulin som används inte finns tillgängligt kan du i nödsituationer använda motsvarande insulin med samma verkningssätt. Verkningstiden är ungefär den samma för alla snabbverkande insuliner, men i fråga om basinsuliner förekommer det skillnader i verkningstider och -sätt.

I nödsituationer kan di i stället för det basinsulin som saknas också administrera snabbverkande insulin med 3–4 timmars intervall. Om basinsulindosen till exempel är 24 enheter per dygn kan 4 enheter snabbverkande insulin administreras var fjärde timme

Uppdaterad 7.11.2023