Gå till sidans innehåll

Rikligt med fibrer

Intag av tillräckligt med fibrer har många goda hälsoeffekter. De viktigaste fiberkällorna omfattar fullkornsspannmålsprodukter, grönsaker, bär och frukter.

Fibrerna är den del av livsmedel som inte absorberas av organismen. Fibrerna gör att kolhydraterna absorberas långsammare och jämnar ut höjningen av blodsockervärdet samt ökar mättnadskänslan och är till fördel för viktkontrollen. Fibrerna sänker också kolesterolhalten i blodet och blodtrycket samt främjar tarmverksamheten. Det allmänt rekommenderade intaget av fibrer per dygn är 25 gram för kvinnor och 35 gram för män, men även en större mängd är till fördel för person med diabetes.

För kvinnor rekommenderas cirka 6 portioner fullkornsspannmålsprodukter per dag och för män 9 portioner. En portion är en medelstor skiva bröd, en halv tallrik gröt eller en deciliter kokt fullkornsris, fullkornspasta eller spannmålstillbehör. Förpackningsmärkningarna är till hjälp i valet av bröd. Fiberrikt bröd innehåller minst 6 gram fibrer per 100 gram produkt.

Varje dag borde man äta minst ett halvt kilogram grönsaker, rotfrukter, bär och frukter. Det är bra om hälften av mängden är bär och frukter, vilket svarar mot 5–6 nävar per dag, gärna vid varje måltid och mellanmål.

Nötter, frön och mandlar innehåller fibrer, men också mycket energi. Cirka 2 matskedar av dessa per dag rekommenderas.

Uppdaterad 30.9.2023