Det rekommenderas att en person med diabetes intar kolhydrathaltiga drycker (mjölk, surmjölk, juice, sötade läskedrycker, sötat mineralvatten/wellnesdrycker) i regel minst 1 glas vid varje måltid eller mellanmål. Sockret i vätskorna absorberas snabbt och höjer lätt blodsockernivån efter måltider.
Drycker i kosten
En vuxen person behöver cirka 1–1,5 liter vätska per dag utöver den vätska som måltiderna ger. Valet av drycker påverkar blodsockervärdet och även hälsan i övrigt.
Vatten är den bästa törstsläckande drycken. Vatten på flaska och mineralvatten kan användas, om de är natriumsnåla och inte innehåller socker och/eller syror som är skadliga för tänderna. Kolsyran är inte skadlig. Nästan alla andra syror är skadliga, i synnerhet citronsyra (i ingredienserna utskrivet eller med koden E330).
Fettfria och fettsnåla (fett högst 1 %) mjölk- och surmjölksprodukter rekommenderas som måltidsdrycker. Det dagliga kalciumbehovet tillgodoses, om du dricker 5–6 deciliter flytande mjölkprodukter alternativt soja-, havre- eller risdrycker med tillsatt kalcium och 2–3 skivor ost. Du kan ersätta osten med flytande mjölkprodukter eller drycker med tillsatt kalcium. I detta fall rekommenderas ett totalt intag på cirka 7 deciliter per dag.
Det rekommenderas att kaffe eller te intas utan socker och med fettfri eller fettsnål mjölk. Filterkaffe är det mest rekommendabla i daglig användning. Pannkaffe och annat ofiltrerat kaffe innehåller diterpener som höjer serumets kolesterolhalt. Då det gäller specialkaffe- och tesorter ska man beakta de övriga ingredienserna i dessa: socker, mjölkkvalitet och grädde. En gravid kvinna bör inte dricka mer än tre koppar kaffe per dag.
Juice och nektar kan intas i samband med måltider i en mängd på högst 1–2 deciliter per dag. De lämpar sig inte som törstsläckande drycker och ersätter inte frukter. Sötad juice rekommenderas inte i daglig användning. Fruktjuice utan tillsatt socker innehåller lika mycket socker som läskedrycker sötade med socker.
Då det gäller läskedrycker och saft är det mest rekommendabla att välja sockerfria alternativ. De innehåller inte energi och påverkar inte blodsockernivån. Konstgjorda sötningsmedel i måttliga mängder är säkra. Om dessa används i normala mängder blir intaget av dessa inte för stort. För exempelvis en vuxen person som väger 60 kilogram är den övre gränsen för ett säkert intag av läskedrycker sötade med aspartam 4 liter per dag och läskedrycker sötade med steviolglykosider 3 liter per dag. Det är dock bra att iaktta måtta även gällande dessa drycker, eftersom många av dem innehåller syror som är skadliga för tänderna.
Energi-, sport- och wellnessdryckerna skiljer sig inte väsentligt från läskedryckerna. Energidrycker rekommenderas inte för gravida kvinnor. Sportdrycker behövs endast vid längre träningspass på mer än 1–1,5 timmar.
I fråga om vuxna personer är det maximala, rekommenderade dagliga intaget av alkoholdrycker 1 portion för kvinnor och 2 portioner för män. En portion är till exempel 0,33 liter mellanöl, 12 cl vin eller 4 cl stark alkoholdryck. Daglig användning rekommenderas dock inte, gravida och ammande kvinnor bör inte använda alkohol överhuvudtaget. Vid diabetes ska alkoholanvändningen beaktas i insulinbehandlingen och måltiderna.
Uppdaterad 30.9.2023