Gå till sidans innehåll

Huvudsakligen mjuka fetter

Kvaliteten och kvantiteten av fett i dieten påverkar i väsentlig grad sockeromsättningen samt risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Fettmängden kan påverka viktkontrollen. Ett gram fett innehåller 9 kilokalorier. Fettkvaliteten kan påverka ämnesomsättningen samt den kardiovaskulära hälsan. Största delen av fettet bör vara mjukt fett. Rikligt intag av hårda, dvs. mättade fetter ökar leverns fettbildning och försämrar insulinkänsligheten.

Fettets inverkan på blodsockervärdet

En fettrik måltid gör att magsäcken töms långsammare och att blodsockervärdet höjs långsammare och under en längre tid än i samband med en normal blandad måltid. Den som använder måltidsinsulin kan i detta fall ta injektionen efter måltiden eller i två omgångar: en del i början av måltiden och en del senare. I pumpbehandling kan man välja en förlängd bolus eller kombinationsbolus. Det förekommer dock stora individuella variationer, och egen uppföljning av blodsockernivån behövs.

Utöver kolhydratmängden har man också undersökt olika formler för beräkning av måltidsinsulinet där fett och protein beaktas, men metoderna är arbetsdryga. Dessutom är tillämpligheten av dessa och nyttan i den praktiska behandlingen oklara.

Uppdaterad 30.9.2023