Gå till sidans innehåll

Blodsockermätning från annat ställe än fingret

Alternativa stickställen är tumbasen vid sidan av handflatan eller armen. Blodprov från benen rekommenderas inte.

Om du använder fingrarna till exempel för att spela ett instrument, hanterar livsmedel utan skyddshandskar eller är i ett arbete där händerna blir smutsiga, kan det vara nödvändigt att ta blodprov annanstans än från fingertopparna. Du kanske också måste ta prov från något annat ställe än fingertopparna om dina fingrar är ovanligt känsliga, blodcirkulationen i fingrarna är dålig eller huden på fingertopparna är förhårdnad.

Det vanliga alternativa stället är tumbasen vid sidan av handflatan, armarna, mer sällan örsnibben. Blodprovstagare har en utbytbar spets för dessa alternativa provtagninsställen. Diskutera med din vårdenhet innan du börjar ta prover från alternativa platser för att säkerställa att din provtagningsutrustning är lämplig.

Ta inte blodprov från alternativa ställen om blodsockret är för lågt, eftersom förändringar i blodsockret mätt i de alternativa stickställena syns långsammare än mätt från fingertoppen. Om blodsockret håller på att stiga eller sjunka snabbt, t.ex. efter måltid eller efter en injektion av måltidsinsulin, är resultatet från alternativa stickställen inte så exakt. Riklig behåring på armen ska rakas bort före provtagning.

Uppdaterad 30.9.2023