Gå till sidans innehåll

Självvård av fötterna vid diabetes

Regelbunden kontroll och självvård av fötterna förebygger uppkomst av fotproblem vid diabetes.

Vid diabetes omfattar god egenvård också egenvård av fötterna, dvs.

  • Daglig kontroll av fötterna

  • Daglig fottvätt

  • Insmörjning av fötterna

  • Fotgymnastik

  • Kunskaper om hur mindre besvär ska hanteras, till exempel skavsår, blåsor och sår

  • Lämpliga skor och strumpor

Allvarligare fotproblem kan undvikas, om små blessyrer och skador upptäcks i ett tillräckligt tidigt skede.

Även små skavsår och blessyrer ska tas på allvar. Självvård av sår ska påbörjas omedelbart. Om du hittar något avvikande (hudbrott, sår, rodnad i nagelmiljön, smärta, svullnad, rodnad) bör foten inte belastas. Om läkningen inte går framåt trots egenvård, kontakta den överenskomna vårdplatsen inom några dagar eller snabbare om det finns tecken på inflammation i foten, dvs. rodnad, svullnad eller värme eller om du får feber.

Undersök mellanfoten, fotsulorna och mellanrummen mellan tårna. Kontrollera hudens kondition, färg och temperatur. Fäst särskild uppmärksamhet vid hudlesioner och nagelproblem. Du kan använda en spegel som hjälp för att undersöka fötterna. Använd händerna för att kontrollera insidan av skorna. Det får inte finnas några vassa sömmar i skorna, och sulorna ska vara intakta.

En daglig kontroll av fötterna är särskilt viktig i synnerhet för dem som har diagnostiserats med nedsatt känsel i fötterna.

Spraya fötterna med handvarmt vatten. Torka foten och speciellt mellan tårna noggrant med en handduk.

Ofta räcker det att tvätta fötterna med enbart vatten. Vattnet ska ha kroppstemperatur. Efter tvätt ska du alltid torka mellanrummen mellan tårna omsorgsfullt med en mjuk handduk för att undvika trasig hud mellan tårna.

På grund av risken för macererad hud mellan tårna ska mellanrummen mellan tårna inte smörjas in. Regelbunden insmörjning förhindrar uttorkning av huden samt uppkomst av förhårdnader och sprickor. Man ska inte själv försöka avlägsna förhårdnader med sandpapper eller vassa föremål.

Smörj dagligen in fötterna.

En nagel är lagom lång när man kan känna kanten av nageln när man trycker på tåspetsen. En nagelfil kan användas för att försiktigt fila ner vassa kanter på en nagel.

Du kan använda en nagelklippare för att korta dina naglar.

Att gå barfota bör undvikas både inomhus och utomhus. Att gå barfota utsätter huden för sprickor. Om nervförändringar har konstaterats i benen rekommenderas inomhusskor.

Fotgymnastik stärker muskel- och ledfunktionerna i fötterna och tårna. Med rätt typ av övningar kan man förebygga och korrigera felställningar i de nedre extremiteterna. Övningsprogram sammanställs alltid individuellt. Enkla rörelser såsom vriststräckningar och- böjningar minskar svullnad och lämpar sig för nästan alla.

Uppdaterad 25.10.2023