Gå till sidans innehåll

Diabetes och att dela känslor i parrelationen

Att dela känslor är nyckeln till närhet. Att känna närhet till människor du älskar och närstående är viktigt.

För att uppleva sann närhet i ett förhållande behöver vi kunna uttrycka alla känslor, även de svåra, utan att känna rädsla. Att dela svåra känslor är ofta det som upplevs föra parterna i en relation närmare. Att dela känslor kan hindras av till exempel rädsla för att förolämpa, oroa eller belasta den andra. Om du inte är van vid att prata om dina känslor och behov kanske du inte vet vad du ska säga och inte har orden. Rädslan för att bryta ihop om du stannar upp och tänker på hur du känner kan också hindra dig från att dela med dig av dina känslor.

Det är viktigt att stanna upp och fundera över vad våra känslor säger oss. Det finns ofta behov bakom våra känslor, och därför är det viktigt att känna igen sina känslor och de budskap kroppen sänder. Att känna igen sina känslor gör att man kan prata om dem. Till exempel kan rädsla förmedla ett behov av trygghet, sorg en rädsla över att man förlorar något som viktigt för en och skam kan förmedla ett behov av att bli accepterad.

Emotionella färdigheter är inte ett oföränderligt tillstånd, utan något som var och en kan öva på och utveckla. Vid behov kan du också söka stöd hos en yrkesperson för att lära dig dem.