Gå till sidans innehåll

Influensavaccination och diabetes

Influensavaccinet är det effektivaste sättet att förebygga influensa, dess följdsjukdomar och dödsfall. Influensavaccination rekommenderas årligen för personer med diabetes.

Influensa orsakas av influensa A- och B-virus. Den är en luftvägsinfektion som är kraftigare, allvarligare och långvarigare än en vanlig förkylning. I influensa ingår ofta hög feber och olika allmänna symtom såsom huvudvärk, muskelvärk och försämrat allmäntillstånd. En influensainfektion kan pågå upp till flera veckor.

Hos personer med diabetes ökar behovet av insulin och blodsockret kan nå en betydande nivå. Om du behandlar din diabetes med tabletter kan du behöva insulininjektioner för att kontrollera ditt blodsocker. Om du däremot behandlar din diabetes med insulin kan du behöva öka insulindosen enligt anvisningarna för sjukdagar.

Efter en influensa är person med diabetes mer benägen att få en bakteriell infektion som följdsjukdom, till exempel bihåleinflammation, öroninflammation eller lunginflammation. Vaccinationen minskar även risken för en hjärt- eller hjärninfarkt.

Säsongsinfluensavaccin rekommenderas för alla personer med diabetes. Vaccinationerna börjar i oktober-november. Den som lider av diabetes och den närmaste som bor i samma hushåll som honom eller henne får vaccinationen avgiftsfritt från sin egen hälsovårdscentral eller företagshälsovården.

Uppdaterad 8.11.2023