Gå till sidans innehåll

Tandlossning eller parodontit vid diabetes

Högt blodsocker utsätter tänderna för parodontit. En inflammation i munnen däremot höjer blodsockret.

På bilden är mun när aktiv parodontit förstörs de bindvävstrådar och ben som håller tänderna på plats och tändernas rörlighet ökar. Foto: Tandläkarförbundet
Parodontit förstörs de bindvävstrådar och ben som håller tänderna på plats och tändernas rörlighet ökar. Foto: Tandläkarförbundet

Tandlossningssjukdom är en inflammatorisk sjukdom i munnen som orsakas av bakterier. Inflammationen förstör käkbenet och de vävnader som förbinder tänderna till käkbenet. Då talar man om parodontit. Parodontit förekommer rikligt hos finländarna.

En inflammationen i tandfästet fortskrider vanligtvis smärtfritt och orsakar närmast tandköttsblödning som symtom. Tandköttet kan vara rodnande och svullet. Inflammationen kan förekomma som sprickor som uppträder mellan tänderna eller som en förändring i tandbågens form. Inflammationen kan fortskrida utan symtom och eventuellt medföra tandlossning.

Periosafe®, ettsnabbtest som kommit ut på marknaden, identifierar en aktiv inflammation i tändernas stödvävnader. Testet ersätter inte en munkontroll, men identifierar personer i behov av behandling. De som har testat positivt bör söka sig till ytterligare undersökningar och behandling utan dröjsmål.

Om du har diabetes oc din blodsockernivån är hög är inflammationen allvarligare och vävnadsförlusten kan accelerera. En person med diabetes har en 2–4 gånger större risk för att utveckla svår parodontit. Inflammationen fortskrider osynligt under tandköttet och kan orsaka en så omfattande vävnadsbrist att man är tvungen att ta bort tänder

Rökning minskar blodcirkulationen i tandköttet och ökar risken för svår parodontit samt minskar läkningen även om bakteriebeläggningen tas bort. Att sluta röka är av största vikt. Yrkesmänniskor inom tandvården ger hjälp för att minska eller sluta röka.

Utöver att högt blodsocker ökar risken för inflammation i munnen, höjer en inflammation i munnen blodsockret. På grund av denna dubbelriktad effekt och den svåra upptäckten av sjukdomen är det mycket viktigt att du regelbundet kontrollerar munnen och behandlar inflammationen så bra som möjligt.

Förutom en bra blodsockerbehandling förebyggs och behandlas parodontit genom att intensifiera egenvården och mekaniskt ta bort bakteriell plack. Tänderna ska borstas två gånger om dagen och tandmellanrummen ska rengörs. Om bakteriebeläggningen inte tas bort förhårdnar den till tandsten och särskilt tandsten som bildas under tandköttet orsakar en inflammation som skadar stödvävnaden. Det viktigaste i behandlingen är att ta bort tandsten och bakteriebeläggning från tandrotsytan särskilt under tandköttet.

Tandläkaren undersöker tändernas stödvävnader genom att mäta tandköttsfickorna i samband med en tandkontroll. För att bedöma en eventuell förlust av stödvävnaden är det bra att ta en röntgenbild av tanduppsättningen. Utgående från fynden upprättas tillsammans med personen en vårdplan och egenvård av munhälsan instrueras.

Om sjukdomen är lindrig rengör munhygienisten tandköttsfickorna, men när sjukdomen fortskrider överförs behandlingen till en tandläkare eller specialisttandläkare

Uppdaterad 8.11.2023