Gå till sidans innehåll

Diabetes och att inleda ett förhållande

Det finns många saker att tänka på när man träffar nya människor och inleder ett förhållande. Du kanske funderar på vad du ska berätta om din diabetes och i vilket skede, eller hur du som har diabetes ska göra för att så smidigt som möjligt kunna dejta.

En ung leende kvinna sitter på ett kafé på en dejt.

Det finns inte ett enda rätt sätt att berätta om sin diabetes för en ny partner. Men det är bra om du har haft tid att bearbeta dina känslor kring din sjukdom. När du är klar över din egen relation till sjukdomen är det lättare att prata om den med nya människor och svara på frågor som kanske dyker upp. Senast när dejting blir ett nytt förhållande är det också viktigt att prata om vad du vill att din blivande partner ska göra när det gäller din diabetes. Vill du att din partner ska vara involverad i din vård på något sätt, eller räcker det med att hen är medveten om din sjukdom?

Det är viktigt att en ny partner till en person med diabetes förstår att sjukdomen är individuell och respekterar hur och när den andra vill diskutera den. I början av en parrelation och också medan den fortsätter är det viktigt att partnern är öppen och lyssnar på den andra och hens önskemål, och också aktivt söker tillförlitlig information för att undvika missförstånd.

Bra att förbereda sig inför en dejt

Ju bättre förberedd du är inför en dejt, desto mer njuter du av den. Noggranna förberedelser har en lugnande inverkan, särskilt om du använder insulin, antingen som flerdosbehandling eller med pump. Du kan till exempel kolla restaurangmenyn redan på förhand eller justera dina insulindoser i förväg till exempel med tanke på idrottsaktiviteter. I synnerhet om du planerar en dejt som innefattar aktiviteter behöver du se till att du har tillräckligt att äta. Se också alltid till att ha med allt du behöver och tillräckligt med insulin så att du inte behöver oroa dig för den biten under dejten.

Genom att förbereda dig kan du känna dig lugn och minska sannolikheten för låga blodsockernivåer eller risken för att insulinet tar slut mitt i allt. När du är väl förberedd kan du bättre koncentrera dig på att lära känna personen du dejtar i stället för att bekymra dig över din diabetes. Om dejten aktualiserar frågan om preventivmedel är det också bra att ta hand om den saken i god tid.

Uppdaterad 12.1.2024