Gå till sidans innehåll

Lågt blodsocker utan diabetes

Även en frisk person kan få lågt blodsocker efter att ha ätit något som innehåller snabba kolhydrater.

Referensvärdet för normalt fastesocker är 4,0–6,0 och efter en måltid under 7,8 millimol per liter (mmol/l) mätt på laboratorium. Om man mäter blodsockret själv med snabbmätare från fingret är det bra att tänka på att exaktheten på mätningen är ± 15 procent. När blodsockret sjunker till lägre värden än vanligt (3,9 eller lägre) talar man om hypoglykemi, dvs. lågt blodsocker.

Hos en frisk person går blodsockervärdet sällan under 3,5 mmol/l. Om en person uppvisar symtom på lågt blodsocker säkerställer man först att blodsockernivåerna verkligen är låga. Det är oftast en funktionsstörning i hormonerna som reglerar blodsockret som ligger bakom det.

En vanlig orsak till ett lågt blodsockervärde på 3,0–3,9 mmol/l är reaktiv hypoglykemi:

  • Ett par timmar efter att man har ätit uppvisar man symtom på lågt blodsocker, till exempel hungerkänslor, svaghet, tremor, palpitation och svettningar. Symtomen går tillbaka om man äter något som innehåller socker.

  • Hos de flesta beror detta på en kraftigare insulinutsöndring än vanligt från bukspottkörteln, vilket har orsakats av att man har ätit kolhydrater som snabbt höjer blodsockervärdet. Insulinets blodsockersänkande effekt fortsätter även efter att den blodsockerhöjande effekten av de snabba kolhydraterna är över, och blodsockernivån sjunker snabbt.

  • Behandlingen består av att undvika snabba kolhydrater till förmån för fiberrika kolhydrater.

Efter en fetmaoperation kan man utveckla en tendens till att blodsockernivån sjunker efter måltid. Även kraftig alkoholkonsumtion, lever- och njursjukdomar, vissa läkemedelspreparat och ätstörningar kan göra att blodsockernivån sjunker mer än normalt.

Om man konstaterar att en person utöver symtom på lågt blodsocker har blodsockervärden på under 3 mmol/l hänvisas hen till fler utredningar inom den specialiserade sjukvården. Sällsynta anledningar till hypoglykemi kan vara en insulinproducerande tumör eller insufficiens i binjurarna.

Uppdaterad 30.9.2023