Gå till sidans innehåll

Yrkesval och diabetes

De flesta yrken är lämpliga för personer med diabetes. När du väljer yrke är det emellertid bra att beakta att arbetsuppgifterna går ihop med behandlingen av diabetes.

Att välja yrke och utbildning är ett personligt val för var och en. Valet påverkas mest av individuella egenskaper och egna intressen.

När du överväger ditt framtida yrke är det bra att ta hänsyn till hur behandlingen av diabetes passar ihop med arbetsuppgifterna i vardagen. Under arbetsdagen ska det finnas möjlighet att enligt dina individuella behov mäta blodsockret, äta mellanmål och inta måltider.

Med tanke på hela karriären är det bra att du använder dina färdigheter och energi för utbildning. Då har du de bästa möjligheterna att få arbetsuppgifter som intresserar dig och där du även kan sköta om din diabetes.

Du kan be om råd för yrkesval från läroverkens hälso- och sjukvård, studiehandledaren eller yrkesvägledaren vid arbetsförmedlingen.

Om du planerar att utbilda dig för ett yrke är det en bra idé att ta reda på hälsokraven för examen och körkortskraven relaterade till yrket från läroverket innan du skickar in en studieansökan.

På nätet hittar du också mångsidig information om uppgiftsbeskrivningar och krav för hundratals yrken.

Uppdaterad 8.11.2023