Gå till sidans innehåll

Injektionsfobi vid diabetes

Syftet med rädsla är vanligtvis att skydda oss från smärta och skada. Rädslan för injektion bör tas upp med den egna vårdaren.

Rädslor i samband med injektioner är vanliga. Det är naturligt att människan instinktivt vill undvika smärta eller vilken som helst åtgärd som gör att huden går sönder, punkteras, blir sårig eller får en vävnadsskada. Vid diabetes kan injektionsfobi dock försvåra egenvården. Då skyddar inte rädslan utan är till olägenhet. Enbart tanken på en injektion kan göra dig nervös och åstadkomma starka reaktioner i kroppen.

Det kan finnas många orsaker bakom rädslan

Hos vissa människor reagerar kroppen i en stressig, otrevlig eller skrämmande situation lätt genom att pulsen höjs eller blodtrycket sjunker, vilket gör en yr och skakig när blodet rinner ner till benen. Förutseendet av detta ökar injektionsrädslan, vilket i sin tur kan stärka kroppens reaktion ytterligare när injektionen ges. I slutändan kan det vara svårt att urskilja om det beror mer på rädslan att svimma eller själva injektionen.

Injektionsfobi kan också handla om att injektioner påminner om en tidigare traumatisk händelse som kännetecknats av starka negativa känslor, förutsägelse av smärta, till och med panik. Ibland räcker det att man sett att en annan människa upplevt smärta till exempel vid en åtgärd som utförts av en läkare. Injektionsfobi kan även vara förknippad med tidigare erfarenheter där man blivit fysiskt tvingad eller fasthållen. En situation som påminner om den ursprungliga händelsen kan automatiskt uppväcka känslighet för smärta.

Närvaron av en nära, betrodd person och småprat som riktar uppmärksamheten bort från injektionen samt förståelse om orsakerna bakom injektionsfobin kan bidra till att få rädslan under kontroll. Kontrollkänslan kan ökas genom avslappningsövningar som minskar smärtkänslan före injektionen, liksom rätt injektionsteknik. I behandlingen av injektionsfobi kan man överväga psykoterapi, hypnoterapi och medicineringsalternativ.

Negativa tankar förstärker rädslan. Om möjligt, i stället för att förutse smärta och rädsla, fokusera dina tankar på hur injektionerna hjälper dig att sköta din hälsa och hur de skyddar dig från mycket värre saker än injektioner.

Följande övning kan vara till hjälp för dig i svåra situationer för att få kontroll över kroppens reaktion och rädslan.

Ta en bekväm sittställning. Spänn musklerna i armar, ben och överkropp och behåll spänningen i 10–15 sekunder eller tills ditt ansikte börjar rodna. Slappna av dina muskler i en halv minut och spänn dem sedan på nytt i 10–15 sekunder. Fortsätt så här tills du har spänt och slappnat av dina muskler fem gånger.

Räkna upp saker som har att göra med injektioner som ger dig rädsla och bedöm dem på en skala från 1 till 10 enligt hur mycket rädsla de orsakar dig.

Ett värde på 10 motsvarar maximal rädsla. Till exempel tanken på injicering 3/10, att titta på en bild på injicering 4/10, att titta på när någon annan injicerar 7/10, injicering 10/10.

Börja med den minst skrämmande saken och utsätt dig för det. När ångesten ökar, försök med hjälp av den första övningen eller genom att andas lugnt få din kropp och ditt sinne att lugna sig. Utför övningen tills ångesten minskar tydligt, slappna av och lovorda dig själv för din mod. Gå vidare i "rädselhierarkin" i en takt som passar dig, skynda dig inte. Utsätt dig för den värsta rädslan först när du upplever att du klarar av mindre skrämmande saker bättre.

Uppdaterad 8.11.2023