Gå till sidans innehåll

Diabetesbehandling efter förlossningen

Efter förlossningen går man tillbaka till normal insulinadministration, eventuellt med en lite lägre dos. Amning rekommenderas.

Efter förlossningen, när mamman har fått äta, går man över till normal subkutan administrering av insulin. Vanligtvis behövs ett par enheter mindre insulin än innan graviditeten.

Man uppmuntrar mamman att amma och ger stöd för att påbörja amningen. Amning tar energi, och blodsockernivån kan lätt sjunka och bli för låg vid amning. Mamman ska alltid äta innan amning, även på natten, och det måste finnas mat lättillgängligt under amningen. Mamman måste också se till att få i sig tillräckligt med vätska och kalcium. Metformin kan användas parallellt med insulin.

Om mamman i slutet av graviditeten har behandlats med blodtrycksmedicin så fortsätter man med det i 2–3 veckor tills blodtrycket har balanserats ut. Blodtrycksmedicinering är inte ett hinder för amning.

Efterkontrollen görs normalt vid mödrarådgivningen. Dessutom går man på diabeteskontroll vid förlossningssjukhuset hos en internmedicinsk läkare eller endokrinolog.

Det är viktigt att använda preventivmedel även under amningen.

Uppdaterad 30.9.2023