Gå till sidans innehåll

Diabetes och karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndromet beror på att medianusnerven i fingrarna kommer i kläm och orsakar stickningar och domningar i fingrarna i synnerhet på natten.

Medianusnerven går till handen i karpaltunneln. Om handlovskanalen blir förträngd till exempel på grund av svullnad, handledsfraktur, överansträngning av handen eller åtstramning av vävnader, kommer nerven inte att kunna löpa fritt och kan komma i kläm i kanalen.

Karpaltunnelsyndromet är 4–6 gånger vanligare hos personer som haft diabetes länge än hos andra. I en finländsk studie konstaterades det hos ca 20–30 procent av vuxna med diabetes. Karpaltunnelsyndromet anses vara mer förknippat med en diabetesrelaterad nervskada än en egentlig lokal nervkompression i karpaltunneln. Orsaken kan också vara en förstelning av karpaltunnelns bindväv. Andra predisponerande faktorer inkluderar övervikt, ledgångsreumatism, njursjukdomar och hypotyreos.

Ett vanligt symtom är domningar i händerna nattetid. Domningen avtar när du skakar handlederna. Domningen kan även stråla från handlederna ända upp till överarmen. Även tummens muskelstyrka och tummens och pekfingrets pincettgrepp kan avta längre fram. Detta kallas också för canalis carpi-syndrom.

Misstanke om karpaltunnelsyndrom väcks vanligtvis utifrån typiska symtom, riskfaktorer och läkarundersökning. Diagnosen bekräftas vanligtvis med en elektromyografi, eller ENMG.

Du kan lindra nattlig värk genom att bära en handledsspjäla på natten. Tillståndet kan korrigeras kirurgiskt genom att bredda karpaltunneln.

Uppdaterad 8.11.2023