Gå till sidans innehåll

Typ 2 diabetes och motion

Då det gäller typ 2 diabetes är motion ett "precisionsläkemedel". Motion ger dessutom många andra hälsofördelar, ett glatt sinnelag och bättre sömn.

Parallellt med de allmänna hälsoeffekterna av motion är målet i fråga om diabetes att sänka blodsockervärdet, gå ner i vikt och få kontroll över vikten samt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Om du tar insulin bör du diskutera med din egen sjuksköterska om du kan behöva ändra insulindosen när du motionerar. Övriga läkemedelspreparat som sänker blodsockervärdet kräver i allmänhet inga särskilda förberedelser för motion.

Uthållighetsträning och muskelkonditionsträning höjer insulinkänsligheten och sänker blodsockervärdet i synnerhet efter måltider. Genom att mäta blodsockret på måltidsparen, dvs. före och cirka 2 timmar efter måltiden på en dag då du inte motionerar och på en dag då du motionerar ser du effekten av motion.s.

Fysisk aktivitet är till hjälp för att hålla vikten under kontroll. Även om du inte går ner i vikt genom att motionera, har det en positiv effekt på din kropp. Din muskelmassa ökar och andelen fett minskar. Muskelmassan ökar och andelen fett minskar. Förändringen höjer insulinkänsligheten och förbättrar sockeromsättningen.

Fysisk aktivitet sänker totalkolesterolvärdet och höjer det goda HDL-kolesterolvärdet. Fysisk aktivitet förbättrar också hjärtats förmåga att pumpa blod samt sänker blodtrycket och vilopulsen, vilket underlättar hjärtarbetet. Enligt undersökningar ger regelbunden motion mest nytta och minskar risken för hjärtincidenser.

Intensitetsmässigt lämplig, måttlig motion (till exempel raska promenader, lättjogging) stärker vävnaderna som omger benstommen och lederna. Samtidigt lindras de muskuloskeletala besvären och minskar risken för artros.

Uppdaterad 30.9.2023