Gå till sidans innehåll

Identifiering av kolhydrater

Det är till fördel för en person med diabetes att lära sig identifiera livsmedel som innehåller kolhydrater. Också doseringen av måltidsinsulinet grundar sig på mängden kolhydrater i en måltid.

Kolhydraterna är energinäringsämnen som omvandlas till socker och som indelas i socker och stärkelse som absorberas samt näringsfibrer som inte absorberas. Kolhydrater intas dagligen enligt eget behov och egen aptit.

I vilotillstånd förbränner kroppen cirka 6 gram glukos per timme (1 g / 10 kg / timme). Vid belastning kan mångdubbla mängder glukos behövas. Det rekommenderade dagliga intaget av kolhydrater är cirka 130–150 gram. I motion och fysiskt arbete ökar behovet av kolhydrater individuellt och enligt hur tung motionen är ofta med cirka 20–40 gram per timme. Om måltiderna ger sparsamt med kolhydrater producerar levern glukos av äggviteämnen samt glycerolen i fett.

Det är till fördel för alla personer med diabetes att lära sig vilka livsmedel som innehåller kolhydrater. Spannmålsprodukter, frukter och bär samt mjölkprodukter är viktiga energi- och näringskällor för kroppen och bidrar till att blodsockervärdet höjs efter måltider. Mängden kolhydrater varierar i olika måltider beroende på måltidshelheten, portionsstorleken, maträtten och aptiten.

Följande tabell och videofilm ger dig närmare information om vilka livsmedel som innehåller kolhydrater och vilka livsmedel som inte nödvändigtvis behöver beaktas vid en uppskattning av kolhydratmängden.

När du utvärderar kolhydrater

Beakta

Behöver inte beaktas

Frukter och bär, frukt- och bärjuice

Grönsaker

Bröd, gröt, flingor, mysli, bakverk

Fetter, nötter, frön

Potatis, pasta, ris och andra gryn

Kött, fisk, fjäderfä, ägg som sådana

Flytande eller sötade mjölk- och vegetariska produkter (t.ex. havre- och sojadrycker).

Ost, köttuppskärningar, korv

Socker, honung, sötsaker, choklad, sötade drycker

Osötat kaffe och te, osötat mineralvatten, artificiellt sötade läskedrycker och safter

Uppdaterad 30.9.2023