Oftast korrigeras ett lågt blodsocker snabbt om man äter ungefär 20 g kolhydrater som tas upp snabbt (sockerhaltiga näringsämnen).
Då korrigeras tillståndet utan att blodsockernivån blir för hög. Man mäter blodsockervärdet 10–15 minuter efter att man har ätit. Om blodsockret fortsatt ligger under 4 mmol/l tar man ytterligare en likadan dos.
När blodsockret har gått över 5 mmol/l kan man behöva ett litet mellanmål. Till exempel en smörgås och ett glas mjölk höjer blodsockernivån under en längre tid vid behov.
Lämpliga första hjälpen-doser för egenvård vid lågt blodsocker
8 glukos- eller druvsockerpastiller (Dexal® eller Siripiri®, 8 st = 17 g socker)
glukosgel (Glucobooster® 40 g dvs. 30 ml tub = 17,5 g socker)
två (16 g) eller tre (24 g) portionspåsar med honung (14–21 g socker)
en matsked (20 g) honung (16 g socker)
ett glas färsk juice eller sötad tetrasaft eller läsk (2 dl färsk juice = 18 g socker)
en medelstor banan (skalad, 125 g = 23 g socker)
ungefär två matskedar strösocker upplöst i vatten (1 msk = 12 g socker)
en halv deciliter russin (30 g = drygt 3 matskedar = 18 g socker)
Varför stiger blodsockervärdet ofta mer än väntat efter ett lågt värde?
När man har lågt blodsocker händer det lätt att man äter för mycket. Blodsockernivåerna stiger även på grund av att det låga blodsockervärdet gör att stresshormonerna glukagon, adrenalin och kortisol börjar utsöndras. De frigör socker i blodet från leverns förråd. Det kallas för en reaktiv höjning av blodsockret.