Yleensä matala verensokeri korjaantuu nopeasti, kun nautitaan nopeasti imeytyvää hiilihydraattia (sokeristuvaa ravintoainetta) noin 20 gramman annos.
Noin 20 g nopeasti imeytyvää hiilihydraattia tavallisesti korjaa tilanteen, mutta ei nosta verensokeria liikaa. Mittaa verensokerisi uudelleen 10–15 minuutin kuluttua syömisestä. Jos verensokeri on edelleen alle 4 mmol/l, syö toinen vastaava annos.
Kun verensokerisi on noussut 5 mmol/l yläpuolelle, voi pieni lisävälipala vielä olla tarpeen. Esimerkiksi voileipä ja lasillinen maitoa nostavat tarvittaessa verensokeria pidemmäksi aikaa.
Matalan verensokerin omahoitoon sopivia ensiapuannoksia
8 kappaletta glukoosi- eli rypälesokeripastilleja (Dexal tai Siripiri 8 kpl = 17 g sokeria)
glukoosigeeli (Glucobooster 40 g eli 30 ml tuubi= 17,5 g sokeria)
kaksi (16 g) tai kolme (24 g) hunajatikkua (14–21 g sokeria)
yksi ruokalusikallinen (20 g) hunajaa (16 g sokeria)
lasillinen tuoremehua tai sokerillista pillimehua tai virvoitusjuomaa (2 dl tuoremehua = 18 g sokeria)
yksi keskikokoinen banaani (kuorittuna 125 g = 23 g sokeria)
noin kaksi ruokalusikallista sokeria veteen liotettuna (1 rkl = 12 g sokeria)
puoli desilitraa rusinoita (30 g = reilu 3 ruokalusikallista = 18 g sokeria)
Miksi verensokeri nousee usein arvioitua enemmän matalan jälkeen?
Matalaan verensokeriin tulee helposti syötyä liikaa, mutta verensokeri nousee myös matalan verensokerin laukaisemien stressihormonien eli glukagonin, adrenaliinin ja kortisolin erityksen vuoksi. Ne vapauttavat maksan varastoista sokeria verenkiertoon. Tätä nimitetään verensokerin reaktionousuksi.