Siirry sivun sisältöön

Jalkojen riskiluokka 3 diabeteksessa

Jos jalkojen suojaava tunto puuttuu tai jalkojen verenkierto on heikentynyt ja lisäksi on nyt tai on ollut aikaisemmin diabeteksen jalkahaava tai tehty amputaatio, kyseessä on riskiluokka 3.

Kuvassa oikea jalka, jossa varpaiden tuntumassa sinerrystä merkkinä heikentyneestä verenkierrosta ja isovarpaan viereinen varvas amputoitu. Jalan riskiluokka 3.

Jos jaloissasi on suojaavan tunnon puutos tai heikentynyt verenkierto ja sinulla on tai on ollut aikaisemmin jalkahaava, kuulut jalkahaavan riskiluokkaan 3. Tähän ryhmään kuuluvat myös ne, joille on tehty amputaatio diabeteksen vuoksi sekä vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavat. Riskisi pitkäaikaiseen diabeteksen jalkahaavaan on yli kymmenkertainen verrattuna henkilöön, jolla ei ole näitä muutoksia jaloissaan.

Toimintaohjeesi, jos kuulut riskiluokkaan 3:

  • Haavan uusiutumisen riski on suuri. Ellet tiedä, selvitä yhdessä ammattilaisen kanssa, mitkä olivat ne syyt, jotka johtivat aikaisempaan haavaan tai amputaatioon.

  • Jalkojen itsehoidosta huolehtiminen, päivittäinen jalkojen omatoiminen tutkiminen ja kunnolliset jalkineet ovat nyt entistä tärkeämpiä uusien jalkaongelmien ehkäisyssä.

  • Hermojen ja verenkierron muutosten etenemisen estäminen on mahdollista hyvällä diabeteksen hoidolla ja pitämällä verensokerin lisäksi verenpaine ja veren kolesteroli kunnossa ja lopettamalla mahdollinen tupakointi.

Haavan umpeutumisen tai amputaation jälkeen kävelyysi, jalkojen rakenteeseen ja nivelten toimintaan on voinut tulla huomattavia muutoksia. Näiden vuoksi tarvitset mahdollisesti erilaisia apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja varpaiden asennon korjaajia ja suojia. Muutostarpeet jalkineisiin tai erityisjalkineiden hankinta ovat mahdollisia.

Tarvitset jalkaterapeutin tai diabeteksen hoitoon perehtyneen jalkojenhoitajan säännöllistä seurantaa. Käyntien määrä riippuu jalkaongelmien laadusta ja siitä, miten pystyt itse huolehtimaan jaloistasi.

Päivitetty 8.11.2023