Koska tyypin 2 diabetesta hoidetaan insuliinilla?

Insuliinipistoksia voidaan tarvita tilapäisesti tai pysyvämmin tyypin 2 diabeteksen verensokerin hoitoon.

Insuliinihoidon aloitukseen vaikuttavat muun muassa henkilön kokonaistilanne, sokeritasapainon tavoitteet, verensokerin taso, diabeteksen painottuminen insuliinipuutokseen tai insuliiniresistenssiin, painonkehitys, sairauden kesto, muut sairaudet ja toimintakyky.

Lihavien henkilöiden hoidossa tulee verensokerin hoitoa kuitenkin ensisijaisesti tehostaa GLP-1 valmistella eikä insuliinilla. Myös muuta tehokasta lihavuuden hoitoa, liikunta- ja ruokavalio-ohjausta tulee olla tarjolla ennen insuliinihoidon aloitusta.

Tilapäinen insuliinihoito

Jos verensokeri on sairastumisvaiheessa huomattavan korkea, ei heti pystytä sanomaan minkälaisesta diabeteksesta on kyse. Tällöin hoito voidaan aloittaa insuliinilla. Kun tilanne tasaantuu, selvitetään tarkemmin insuliinipuutoksen aste ja mietitään jatkohoitoa.

Insuliinihoitoa voidaan tarvita tilapäisesti vaikeiden tulehdussairauksien aikana, jolloin verensokeri ei yleensä pysy tavoitteessa muulla hoidolla. Insuliinihoitoon siirrytään myös isojen leikkausten aikana. Suun kautta otettava kortisonihoito voi myös nostaa verensokeria niin paljon, että tarvitaan tilapäistä insuliinihoitoa.

Pysyvämpi insuliinihoito

Insuliinihoidon aloitusta suositellaan, jos verensokerin hoitotavoitteisiin ei päästä tehostetulla hoidonohjauksella, ruokavalio- ja liikuntahoidolla ja muilla lääkevalmisteilla. Useimpien kohdalla tämä tarkoittaa jatkuvaa sokerihemoglobiini HbA1c tasoa yli 53 mmol/mol tai paastoglukoosi jatkuvasti yli 7–8 mmol/l. Hoidoksi aloitetaan yksi perusinsuliinin pistos päivässä yhdistettynä muihin lääkevalmisteisiin.

Tyypin 2 diabeteksessa haiman insuliinia tuottavien beetasolujen toimintahäiriö on monien kohdalla hiljalleen etenevä. Jo aikaisemminkin, mutta usein 20–30 vuoden sairastamisen jälkeen, on tavallista, että hoitoon tarvitaan muun hoidon rinnalle perusinsuliinihoito. Osalla tarvitaan monipistoshoitoa.

Ei ole harvinaista, että henkilölle on aluksi tehty tyypin 2 diabeteksen diagnoosi, mutta ajan kuluessa osoittautuukin, että kyseessä on hitaasti alkavat insuliininpuutosdiabetes. Insuliininpuutos voidaan todeta c-peptidi nimisellä verikokeella.

Päivitetty  29.6.2022

Kyllä