Siirry sivun sisältöön

Mistä diabeteksen seuranta koostuu?

Diabeteksen seuranta käsittää verensokerin, verenpaineen ja painon omaseurannan, erilaisia seurantatutkimuksia ja ammattilaisten tapaamisia.

Diabeteksen seurannassa on oikeastaan kysymys diabetesta sairastavan ja ammattilaisten hoitoyhteistyöstä, jossa yksilöllisin väliajoin tehdään tilannearvio ja pohditaan yhdessä, miten diabeteksen hoito on sujunut, miten hoitotavoitteet on saavutettu ja keskustellaan mahdollisista diabetekseen hoitoon liittyvistä pulmista.

Vuosikäynnillä selvitetään omahoidon toteutumisen, sokeritasapainon ja verenpaineen lisäksi diabeteksen lisäsairauksien ja valtimosairauksien riskitekijät ja mahdolliset oireet ja löydökset. Lisäksi voidaan pohtia ja ratkoa yhdessä diabeteksen ja sen hoidon tuomia haasteita. On hyvä myös puhua hoidossa jaksamisesta sekä mahdollisesta lisätuen tarpeesta.

Tavoitteellinen verensokerin omaseuranta on keskeistä diabeteksen hoidossa. Verensokerin kertamittaus kertoo mittaushetken arvon. Se on yhdessä pitkäaikaisen sokeritasapainon arvioinnin eli sokerihemoglobiini HbA1c mittauksen kanssa yleensä tyypin 2 diabeteksen hoidossa riittävä verensokerin tasapainon seurantaan.

Glukoosisensori mahdollistaa verensokerin jatkuvan seurannan, vuorokausivaihtelun ja trendien tarkastelun. Sitä voidaan käyttää hoito-ongelmien ratkomiseen tai verensokerin käyttäytymisen selvittämiseen lyhyen jakson eli esimerkiksi 2–4 viikon ajan tai jatkuvassa käytössä omaseurantaan monipistoshoidossa ja pumppuhoidossa.

Verensokeritasapainon lisäksi myös verenpaineen seuranta ja veren rasva-arvojen seuranta on tärkeää diabeteksessa.

Lue lisää seuraavilta sivuilta verensokerin seurannasta, glukoosisensoreista ja mitä muita asioita diabetesta sairastavan tapaamisissa tai vastaanottokäynneillä seurataan.

Päivitetty 30.9.2023