Siirry sivun sisältöön

Matala verenpaine diabeteksessa

Luonnostaan matala verenpaine tai hypotensio ei yleensä ole haitallista. Pidempään sairastettu diabetes voi vaikuttaa myös verenpainetta alentavasti.

Verenpaine voi diabetesta sairastavalla kuten muillakin olla tavanomaista matalampi. Yläpaine saattaa olla jopa alle 100 mmHg ilman verenpainelääkkeitä tai muuta erityistä syytä. Se ei ole haitallista, ellei se aiheuta oireita. Jos pystyyn noustessa tulee huimausta tai pyörrytystä, pitää esimerkiksi sängystä noustessa odotella hetki istuallaan paineen tasaantumista.

Pidempään sairastettu diabetes voi vaikuttaa verenpainetta ja sykettä säätelevään sisäelinhermostoon eli autonomiseen hermostoon. Hermovaurion oireena voi olla nopea pulssi, matala verenpaine ja verenpaineen lasku pystyyn noustessa.

Ikäihmisillä matalan verenpaineen syynä voi olla verisuonten jäykistyminen tai sydämen vajaatoiminta.

Painon laskun ja iän myötä verenpainelääkkeiden vaikutus voi tehostua. Myös jotkin muutkin lääkkeet voivat laskea verenpainetta.

Jos verenpaine on lääkehoitoa käyttävällä jatkuvasti, erityisesti ikäihmisellä, alle 120/70 mmHg, voi olla syytä keventää verenpainelääkkeen annosta. Asia kannattaa ottaa esille oman hoitajan tai lääkärin kanssa.

Päivitetty 30.9.2023