Siirry sivun sisältöön

Keskipitkävaikutteiset insuliinivalmisteet

NPH-insuliinit ovat sameita insuliinivalmisteita, jotka pitää sekoittaa huolellisesti ennen pistämistä, jotta insuliinin pitoisuus olisi tasainen.

​NPH-insuliinit ovat keskipitkävaikutteisia ihmisinsuliineja. Suomessa niitä on myynnissä kauppanimillä Protaphane ja Humulin NPH. NPH lyhenne tulee sanoista Neutral Protamiini Hagedorn.

NPH-insuliinin vaikutus alkaa 1–2 tunnissa, huippuvaikutus tulee 4–10 tunnin kuluessa ja vaikutus kestää aikuisilla 12–18 tuntia. Annoskoko vaikuttaa NPH-insuliinin vaikutusaikaan eli pienillä annoksilla vaikutusaika on lyhyempi ja isommilla annoksilla vaikutusaika on pidempi.

NPH-insuliinit ovat sameita insuliinisuspensioita. Ne pitää sekoittaa huolellisesti ennen pistämistä, jotta insuliinin pitoisuus olisi tasainen. NPH-insuliinista imeytyminen verenkiertoon vaihtelee paljon yksilöiden välillä ja samalla henkilölläkin päivästä toiseen. Yksi syy on se, että valmistetta ei aina sekoiteta riittävän perusteellisesti, jotta insuliinikiteet olisivat tasaisesti jakautuneet suspensioon ja pistettävän insuliinin määrä olisi joka kerta se, mitä on haluttu.

NPH-insuliinien käyttö on vähentynyt aikaisemmasta huomattavasti uudempien ja tasaisemmin imeytyvien pidempivaikutteisten insuliinijohdosten tultua markkinoille. Niitä käytetään jonkin verran lapsilla sekä tyypin 2 diabeteksen ja raskausdiabeteksen hoidossa. Tyypin 1 diabeteksessa niitä ei suositella perusinsuliinivalmisteeksi.

NPH -insuliinia saatetaan käyttää aamupistoksena henkilöllä, joka tarvitsee muun sairauden hoitoon kortisonitabletteja.

Päivitetty 11.10.2023