Raskauden suunnittelu diabeteksessa

Sokeritasapainon pitäisi olla kunnossa jo ennen raskautta. Siksi suunniteltu raskaus on diabetesta sairastavalle tärkeämpää kuin muille.

Verensokeritasapainon tulisi olla raskauden käynnistyessä eli jo ennen hedelmöityshetkeä hyvä. Sokerihemoglobiinin (HbA1c:n) tavoite on alle 53 mmol/mol (7 %).

Riippumatta diabetestyypistä diabetesta sairastavan raskaus pitäisi suunnitella raskaussuunnittelupoliklinikalla etukäteen hyvissä ajoin ennen raskauden toivottua alkua.

Raskaudensuunnittelupoliklinikalle tarvitaan oman lääkärin lähete. Mukaan on hyvä ottaa tiedot kaikista lääkityksistä (myös käsikauppalääkkeistä), kattavat verensokerin ja verenpaineen seurantatiedot sekä viimeisen silmänpohjakuvauksen tulokset.

Raskaudensuunnittelupoliklinikalla selvitetään munuaisten, silmänpohjien ja sydämen tilanne sekä kilpirauhasen toiminta. Tutkimusten perusteella arvioidaan käytössä oleva ja tarvittava lääkehoito. Kun äidin ja vauvan hyvinvointiin vaikuttavat seikat on tarkistettu ja huomioitu hyvissä ajoin, voi diabetesta sairastava pääsääntöisesti tulla turvallisesti raskaaksi.

Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan päivittäistä foolihappovitamiinilisää jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä. Jos on diabetes, ehkäisyn poisjättöajankohdasta eteenpäin foolihappoannos on suurempi, 4–5 mg vuorokaudessa. Sitä jatketaan 12. raskausviikolle, jonka jälkeen annos on 1 mg vuorokaudessa raskaus- ja imetysvaiheen ajan. Foolihappo vähentää epämuodostumariskiä.

Kun raskaus on käynnistynyt, otetaan itse yhteys neuvolaan, josta tehdään lähete äitiyspoliklinikalle raskauden seurantaan.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä