Siirry sivun sisältöön

Rasvamaksataudin yleiset haitat

Rasvamaksa on yleensä merkki laajemmasta aineenvaihdunnan häiriöstä, metabolisesta oireyhtymästä. Rasvamaksatauti voi edetä tulehdukseksi ja maksakirroosiksi.

Rasvamaksa altistaa tyypin 2 diabetekselle, verenpaineen nousulle ja veren rasva-arvojen haitallisille muutoksille. Nämä yhdessä lisäävät vaaraa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivoverenkierron häiriöihin.

Osalla henkilöistä rasvamaksa etenee rasvamaksatulehdukseksi. Tulehduksen seurauksena maksaan tulee sidekudosta. Rasvamaksatulehdus voi edetä maksakirroosiin ja jopa maksan pettämiseen (tai vajaatoimintaa). Maksakirroosi puolestaan lisää riskiä saada maksasyöpä.

Rasvamaksataudin etenemisen riskin arviointi

Riskilaskurilla ja tarvittaessa erityistutkimuksilla pyritään löytämään henkilöt, joilla on suuri riski maksasairauden etenemiselle. Tyypin 2 diabetesta sairastavien seurannassa suositellaan joka toinen vuosi riskinarviota FIB-4 laskurilla. Maksan sidekudoksen lisääntymistä voidaan edelleen selvittää riskihenkilöillä elastografiaksi kutsutulla menetelmällä.

Päivitetty 8.11.2023