Siirry sivun sisältöön

Ateriainsuliini ja hiilihydraatit

Ateriainsuliinin sopivaan annosteluun tarvitaan ateriakohtaista hiilihydraattien arviointia.

Videolla henkilö keskustelee ystävänsä kanssa siitä mitä asioita hänen on otettava huomioon insuliiniannosta määritettäessä sekä miten paljon insuliinia hänen on otettava tulevalle aterialle.

Jos käytät monipistos- tai pumppuhoitoa tulee pikavaikutteista insuliinia annostella aina syödessäsi hiilihydraattipitoista ruokaa tai välipalaa. Poikkeuksena ovat liikuntaa varten tankkaaminen, liian matalan verensokerin hoitaminen ja pienet välipalat (enintään 10 grammaa hiilihydraattia), joille ei tarvitse annostella ateriainsuliinia.

Aterian osien hiilihydraatit arvioidaan 5 gramman (g) tarkkuudella ja aterian kokonaishiilihydraattimäärän voi halutessaan pyöristää lähimpään kymmenlukuun. Silmämääräinen annoskoon arviointi riittää.

Ateriainsuliinin tarve ilmoitetaan pikavaikutteisen insuliinin yksikköinä 10 gramman hiilihydraattiannosta kohden. Määrä on yksilöllinen, useimmiten välillä ½–2 yks. / 10 g hiilihydraattia. Tarve voi vaihdella päivän mittaan siten, että se on aamulla ja aamupäivällä tyypillisesti suurempi ja vähenee iltaa kohti.

Päivitetty 25.10.2023