Ateriainsuliinin annos monipistoshoidossa

Pikainsuliini annostellaan aterioilla ja välipaloilla hiilihydraattimäärän, ateriaa edeltävän verensokeriarvon sekä mahdollisen ateriaa edeltävän tai sitä seuraavan liikunnan mukaan.

​​​​​Hiilihydraattimäärät vaihtelevat aterioilla ruokahalun, aterioiden koostumuksen, oman energiantarpeen ja mieltymysten mukaan. Vastaavasti myös pikainsuliinin annos vaihtelee. Jos käytössä on glukoosisensori, voi sen trendinuolen suunnan ja muutosnopeuden mukaan aterialle pistettävää annosta muokata ylös tai alaspäin.

Runsaasti proteiinia tai rasvaa tai molempia sisältävä ruoka, kuten esimerkiksi pizza, iso pihvi, iso annos rasvaista kalaa tai rasvaa sisältävät perunat, voi myös vaikuttaa insuliinin tarpeeseen. Näitä syötäessä pikainsuliinia voi olla tarpeen annostella hieman enemmän kuin mitä annosteltaisiin vain hiilihydraateille.

Ateriainsuliinin annostelua varten määritetään vuorokauden eri ajoille insuliini-hiilihydraattisuhde eli IHS. Ateriainsuliinin annoksen arvioinnissa voi käyttää alla olevaa suuntaa antavaa 500-sääntöä.

Insuliini-hiilihydraattisuhde IHS

Kuinka paljon 1 yks pikainsuliinia kattaa hiilihydraatteja:

Jaa luku 500 insuliinin koko vuorokauden (perusinsuliini + ateriainsuliinit) yksikkömäärällä.

Esimerkit:

 • Henkilöllä, jolla insuliinitarve on yhteensä 50 yks vuorokaudessa:
  • 500 / 50 = 10
  • 1 yks pikainsuliinia kattaa noin 10 g hiilihydraatteja
  • toisin sanoen 10 g hiilihydraattia tarvitsee 1 yks pikainsuliinia.
 • Henkilöllä, jolla insuliinitarve on yhteensä 30 yks vuorokaudessa:
  • 500/30 = 16,7
  • 1 yks pikainsuliinia kattaa noin 16 g hiilihydraatteja
  • toisin sanoen 10 g hiilihydraattia tarvitsee noin 0,6 yks pikainsuliinia.

Useimmilla normaalipainoisilla aikuisilla insuliini–hiilihydraatti-suhde on 0,8–1,2 yks / 10 g hiilihydraattia. Insuliiniherkillä suhde voi olla 0,4–0,5 yks/10 g hiilihydraattia ja insuliiniresistenteillä 2–3 yks / 10 g hiilihydraattia. Ateriainsuliinin annos ja pistoksen ajoitus on arvioitu oikein, jos verensokeri noin kaksi tuntia aterian jälkeen on enintään 2–3 mmol/l korkeampi kuin ennen ateriaa.

Kun monipistoshoito aloitetaan avohoidossa, voidaan aluksi annostella 0,5 yks / 10 g hiilihydraattia ja tarkentaa sopivaa suhdetta sen jälkeen glukoosisensorilla tai verensokerin ateriaparimittauksilla. Aamun insuliiniresistenssin vuoksi aamupalalla tarvitaan usein suurempi suhde. Iltapalalla saatetaan tarvita pienempi suhde, varsinkin jos päivään on sisältynyt liikuntaa.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä