Perusinsuliinihoito tyypin 2 diabeteksessa

Perusinsuliinihoito on yksinkertainen ja helppo aloittaa. Tavallisesti muiden diabeteslääkkeiden oheen lisätään yksi pistos pitkävaikutteista perusinsuliinia.

Tyypin 2 diabeteksen yleisin insuliininhoitomuoto on perusinsuliinin ja muiden diabeteslääkkeiden yhdistelmähoito. Pitkävaikutteinen perusinsuliini estää yön aikana ja aterioiden välillä sokerin epätarkoituksenmukaista vapautumista maksasta ja verensokeri saadaan, erityisesti aamulla herätessä, tavoitetasolle.

Insuliinihoito voidaan aloittaa terveyskeskuksessa tai muualla avohoidossa. Hoitaja neuvoo ja näyttää insuliinin pistostekniikan ja opastaa pistosvälineiden käytössä. Lääkärin kanssa sovitaan insuliiniannoksesta ja tablettien määrästä. Hoitopaikassa annetaan myös ohjeet insuliiniannoksen säätämisestä omien verensokerin mittaustulosten perusteella.

Uuteen hoitomuotoon siirtyminen voi aluksi aiheuttaa pelkoa ja turvattomuutta. Moni pelkää verensokerin laskua liian matalalle, varsinkin kun insuliini pistetään usein nukkumaan mennessä. Koska insuliiniannoksia nostetaan asteittain verensokeriarvon perusteella, liiallinen verensokerin lasku ei yleensä ole ongelma.

Perusinsuliini aloitetaan yleensä kymmenen yksikön annoksella. Annosta lisätään itse aamuverensokerin perusteella. Useimmille sopiva yksinkertainen aloitusohje on:

  • Jos verensokeri aamulla ennen aamupalaa on yli 7 mmol/l, insuliinin annosta lisätään esimerkiksi 2 yksikköä kolmen päivän välein, kunnes ollaan tavoitetasolla.
  • Oma hoitaja ja lääkäri antavat kirjalliset ohjeet insuliiniannoksen säätämiseen.

Insuliiniannokselle ei ole mitään varsinaista ylärajaa vaan sen annostelu on yksilöllisiä –toisille riittää kymmenen yksikköä ja toinen saattaa tarvita yli 100 yksikköä.

Päivitetty  29.6.2022

Kyllä