Siirry sivun sisältöön

Kortisonitabletit ruokavalio- tai tablettihoitoisessa diabeteksessa

Jos diabetestasi hoidetaan ruokavaliolla tai tableteilla kannattaa kortisonihoidon aikana lisätä omamittauksia ja tehostaa tarvittaessa verensokerin hoitoa.

Lyhyehkössä 1–2 viikon kortisonihoidossa voidaan tyytyä tilapäisesti yli tavoitetason oleviin verensokeriarvoihin. Verensokerin lääkityksen lisäämisestä kannattaa sopia kortisonihoidon aloituksen yhteydessä. Pidemmässä kortisonihoidossa joudutaan usein aloittamaan tilapäinen insuliinihoito.

Jos verensokerisi on päivällisen jälkeen yli 10 mmol/l, kannattaa verensokeri mitata myös ennen lounasta, noin 2 tuntia lounaan jälkeen ja ennen päivällistä. Jos näissä mittauksissa verensokerisi on ennen ateriaa yli 7–8 mmol/l ja aterian jälkeen yli 10 mmol/l, diabeteksen hoitoa kannattaa tehostaa riippuen kortisonihoidon pituudesta.

Tilapäinen insuliinihoito

Tilapäisessä insuliinihoidossa käytetään keskipitkävaikutteista NPH-insuliinia aamupistoksena, jolloin insuliinin ja aamulla otetun kortisonin vaikutushuiput kohtaavat parhaiten.

Sopiva aloitusannos on useimmilla 10 yksikköä aamulla. Insuliiniannosta muutetaan verensokerin ja kortisoniannoksen mukaan 2–3 päivän välein.

Päivitetty 7.11.2023