Siirry sivun sisältöön

Sekoiteinsuliinivalmisteet

Sekoiteinsuliineissa on yhdistetty pika- ja pitkävaikutteista insuliinia samaan valmisteeseen ja se annostellaan ruokailun yhteydessä.

Sekoiteinsuliineissa on sekoitettu pika- ja pitkävaikutteista insuliini samaan valmisteeseen. Suomessa käytössä oleva sekoiteinsuliini on sekoitettu suhteella 30/70 (kauppanimi NovoMix30). Ensimmäinen luku kertoo pikainsuliinin prosenttiosuuden ja jälkimmäinen pitkävaikutteisen prosenttiosuuden. Esimerkiksi 30 yksikköä 30/70 sekoiteinsuliinia sisältää 9 yks pikavaikutteista insuliinia ja 21 yksikköä pitkävaikutteista insuliinia.

Sekoiteinsuliinia käytetään aterian yhteydessä 1–3 kertaa päivässä pääasiassa tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Niitä voidaan käyttää myös insuliininpuutosdiabeteksessa, jos monipistoshoito ei onnistu tai ei muuten ole tarkoituksen mukaista.

Sekoiteinsuliinihoito on kaavamaisempaa kuin monipistoshoito. Niitä käytettäessä päivärytmin ja ruokailumäärien on oltava varsin samanlaisia päivästä toiseen. Sekoiteinsuliinien käyttö on huomattavasti vähentynyt takavuosista.

Päivitetty 11.10.2023