Siirry sivun sisältöön

Sydämen vajaatoiminta diabeteksessa

Vajaatoimintainen sydänlihas ei pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistön tarpeisiin. Pitkään sairastettu diabetes lisää sydämen vajaatoiminnan riskiä.

Sydämen vajaatoiminta on diabetesta sairastavalla muita yleisempää. Sairaalahoitoa vaativista vajaatoimintapotilaista joka kolmannella on diabetes. Tämä johtuu osin siitä, että ikäihmisillä diabetes on tavallinen ja toisaalta siitä, että diabetesta sairastavilla on muita useammin sydämen vajaatoiminnalle altistavia sairauksia.

Sydämen vajaatoiminnan taustalla on jokin muu sairaus

Sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan sen taustalla on jokin muu sydämen pumppaustoimintaa heikentävä sairaus. Yleisimmät sydämen vajaatoiminnan syyt ovat sepelvaltimotauti, sairastettu sydäninfarkti ja kohonnut verenpaine.

Diabeteksen sydänlihassairaus

Pitkäaikainen korkea verensokeri itsessään myös lisää sydämen vajaatoiminnan riskiä. Diabetes voi vuosien kuluessa heikentää sydämen pienten verisuonten ja sydänlihassolujen toimintaa. Tällöin on kyse diabeteksen sydänlihassairaudesta. Muutokset voivat heikentää sydänlihaksen laajenemiskykyä sekä sydämen pumppausvoimaa ja johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Sydämen vajaatoiminnan hoito

Sydämen vajaatoiminnan hoito on diabetesta sairastavalla yksilöllistä ja pääpiirteissään samanlaista kuin muillakin.

Tyypin 2 diabeteksen hoitoon kehitetyt SGLT2-lääkkeet ehkäisevät sydäntapahtumia, erityisesti sairaalahoitoa vaativaa sydämen vajaatoimintaa, ja kuolemia diabetesta sairastavilla, joilla on korkea sydän- ja verisuonisairauksien riski. Tämän ryhmän lääkkeillä on myös suotuisia vaikutuksia munuaisten toimintaan.

Päivitetty 30.9.2023