Siirry sivun sisältöön

Koronavirusrokotus ja diabetes

Diabetesta sairastavat kuuluu vakavan koronavirus eli COVID-19 viruksen aiheuttaman sairauden riskiryhmään.

Diabetesta sairastavan kannattaa noudattaa kaikkia suositeltuja suojautumiskeinoja virustartunnan ehkäisemiseksi. Korkea verensokeritaso heikentää elimistön puolustuskykyä ja altistaa erilaisille tulehduksille. Diabetesta sairastavat kuuluvat vakavan koronaviruksen eli COVID-19 viruksen aiheuttaman sairauden riskiryhmään.

Jos saat koronavirustartunnan ja sinulla on diabetes, olet alttiimpi vakavammalle sairaudelle. Tulehdussairaudessa insuliinintarve lisääntyy ja verensokeri nousee. Kuten muissakin infektiosairauksissa, tablettihoidossa saatetaan tarvita insuliinihoitoa verensokerin hallitsemiseen. Insuliinihoidossa taas insuliiniannoksia on yleensä tarpeen lisätä verensokerin ja sairaspäiväohjeiden mukaan. Vakavan koronavirustulehduksen hoidossa käytetään kortisonia, joka edelleen nostaa verensokeria.

Diabetesta sairastavan kannattaa ottaa rokotus koronavirusinfektiota vastaan. Vuosittaiset tehosterokotukset koronavirusta vastaan aloitetaan loka-marraskuussa ja sen voi ottaa yhdessä influenssarokotteen kanssa. Diabetesta sairastavalle ja samassa taloudessa asuvalle läheiselle rokotus on ilmainen.

Päivitetty 8.11.2023