Ateriainsuliinin ajoitus monipistoshoidossa

Pikavaikutteinen insuliini kannattaa pistää ennen ateriaa aina kun se on mahdollista, muutoin verensokeri ehtii nousta ennen kuin insuliinin vaikutus alkaa.

Erityisen tärkeää ennen ateriaa pistäminen on aamupalalla, jolloin insuliinitarve on yleensä suurempi kuin muuhun aikaan vuorokaudesta. Päiväsaikaan, esimerkiksi lounaalla kodin ulkopuolella, diabetesta sairastava joutuu usein tekemään kompromisseja ja annostelemaan pikainsuliinin vasta kun ruoka-annos on koottu.

Pikainsuliinin vaikutus alkaa noin 10–20 minuutissa. Jos verensokeri on tavoitelukemassa ennen ateriaa, olisi hyödyllistä annostella pikainsuliini 10–20 min ennen syömisen aloittamista. Jos verensokeri on yli tavoitteen ennen ateriaa, voi olla tarpeen ajoittaa pistos 20–30 min ennen syömistä tai korjata ensin korkea verensokeri.

Ateriainsuliinin annos ja pistoksen ajoitus on arvioitu oikein, jos verensokeri noin kaksi tuntia aterian jälkeen on enintään 2–3 mmol/l korkeampi kuin ennen ateriaa. Jos ateriainsuliini annostellaan vasta syömisen jälkeen, verensokeri nousee herkästi korkealle 1–2 tuntia ateriasta ja laskee jopa liian matalalle ennen seuraavaa ateriaa.

Runsaasti proteiinia tai rasvaa tai molempia sisältävään ruokaan pikainsuliini kannattaa annostella vasta syömisen alussa ja mahdollisesti kahdessa osassa.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä