Sormien koukistajajännetuppien paksuuntuminen voi aiheuttaa sen, että jänne ei sormea liikutettaessa liiku vapaasti jännetupessaan. Sormea koukistaessa tai ojentaessa voi kuulua selvä napsahdus. Tätä nimitetään napsusormeksi. Sormi voi myös jäädä lukkoon koukkuasentoon, ja sen saa suoraksi vain toisella kädellä suoristamalla. Kyseisen jänteen kohdalla voidaan usein tuntea pieni kyhmy. Ensisijaisena itsehoitona on sormen lastoittaminen lepoon ja tulehduskipulääkekuuri. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa oireiden alettua. Jos vaiva ei helpota itsehoidolla voidaan hoitona kokeilla paikallista kortisonipistosta, joka voidaan tarvittaessa toistaa. Tällöin on kuitenkin tärkeää muistaa, että kortisoni-injektio voi nostaa verensokeritasoa pidemmäksikin aikaa. Hankalassa napsusormessa, joka ei korjaannu koristonipistoksella, voidaan hoitona kokeilla jänteen puhdistusleikkausta.
Kämmenen kalvokutistumassa ihonalainen kämmenkalvo paksuuntuu ja jäykistyy. Kämmenen alueella tuntuu ryynimäisiä kyhmyjä ja narumaisia juosteita. Yksi tai useampi sormi saattaa jäykistyä, niin että sormien ojentaminen vaikeutuu. Tilannetta nimitetään ammattikielessä Duputren kontraktuuraksi. Vaikeassa tilanteessa tarvitaan leikkausta.
Sormien pikkunivelten alentunut liikkuvuus ja sormien ojennusvajaus on tavallista pitkään diabetesta sairastaneilla. Syynä on sormien ihon ja nivelkapseleiden paksuneminen ja jäykistyminen. Itse nivelissä ei ole vikaa ja onkin tärkeää erottaa ilmiö tulehduksellisista nivelsairauksista.