Gå till sidans innehåll

Andra handproblem vid diabetes

Senförtjockning och nedsatt rörlighet i lederna är vanliga hos personer som haft diabetes länge.

Förtjockning av böjmusklernas senskidor i fingrarna kan göra att senan inte rör sig fritt i senskidan. När du böjer eller sträcker ut fingret kan det höras en tydlig knäppning. Detta kallas för ett knäppande finger. Fingret kan också låsa sig i en böjd ställning och kan då rätas ut endast med hjälp av den andra handen. Vid senan kan du ofta känna en liten knöl. Den primära självbehandlingen är att lassa fingret i vila och behandla inflammationssmärta. Detta bör göras så tidigt som möjligt efter att symtomen har börjat. Om besväret inte lindras med egenvård kan man som behandling prova ett lokalt kortisonstick, som vid behov kan upprepas. Det är dock viktigt att komma ihåg att en kortisoninjektion kan höja blodsockernivån under en längre tid. I en besvärlig knapsfinger som inte repareras med ett prydnadsstick kan man som behandling pröva senans renhet.

I Dupuytrens kontraktur förtjocknar och styvnar bindvävsplattan under huden. I området av handflatan känns grynaktiga knölar och snörliknande strängar. Ett eller flera fingrar kan styvna så att det är svårt att räta på fingrarna. Ett svårt tillstånd kräver en operation.

Nedsatt rörlighet i fingrarnas småleder och extensionsbrist är vanliga hos personer som haft diabetes länge. Orsaken till detta är att huden på fingrarna och ledkapslarna förtjockas och blir stela. Det är inget fel på själva lederna och det är viktigt att åtskilja fenomenet från inflammatoriska ledsjukdomar.

Uppdaterad 8.11.2023