Siirry sivun sisältöön

Diabetekseen sairastumisen kriisi parisuhteessa

Sairastuminen elämänmittaiseen vaativaan sairauteen, kuten diabetekseen, on kriisi sekä yksilölle että parisuhteelle. On hyvin yksilöllistä, miten kukin tapahtuman kokee ja käsittelee, mutta tapahtuman merkityksellisyyden sisäistäminen on aina tärkeää.

Mikäli kumppani sairastuu suhteen aikana, se voi aiheuttaa kriisin, johon reagoidaan eriaikaisesti ja eri tavoin. Kun toinen alkaa toimia aktiivisesti ja selvittää käytännön asioita, voi toinen lamaantua täysin. Toisella aika voi tuntua pysähtyvän, toisella on kiire toteuttaa kaikkia unelmiaan. Toinen voi elää menneessä ja toinen nähdä jo pitkälle tulevaisuuteen.

Jotta voit paremmin ymmärtää omaa ja kumppanin käytöstä, on tärkeää ymmärtää kriisin vaiheet. Jos toinen tarvitsee vielä aikaa sisäistää tapahtunutta, ja toinen haluaisi jo käsitellä kriisiä keskustelemalla läheisten kanssa, voi olla helpottavaa tietää, että kumpikin käy kriisiä läpi omassa tahdissaan ja omalla tavallaan. Kriisi voi myös olla toiselle pidempi tai syvempi. Tästäkin on hyvä keskustella, yhdessä tai ammattilaisen avulla.

Monia helpottaa tieto, että sairastuminen horjuttaa aina jollain tavalla perusturvallisuutta ja on normaalia reagoida monella eri tavalla, esimerkiksi väsymyksellä, kiukulla tai vetäytymisellä.

Sekä yksilöllisen että parisuhteen kriisin tunnistaminen ja käsittely on tärkeää, ja siihen on mahdollista saada apua.