Siirry sivun sisältöön

Seurantakäynnit diabeteksessa

Seurantakäynnit ja -tapaamiset suunnitellaan yksilöllisesti ja toteutetaan kasvokkain tai etänä.

Aikaisemmin oli tapana, että diabetesta sairastavat kävivät aina tietyin väliajoin lääkärin ja hoitajan vastaanotolla paikan päällä hoitoyksikössä. Nykyisin seurantakäynnit omalla lääkärilläsi, hoitajallasi tai hoitotiimin muiden ammattilaisten luona tai muu yhteydenpito suunnitellaan yksilöllisen tarpeen mukaan tiheämmin tai harvemmin toteutuvaksi joko kasvokkain tai etäyhteydellä.

Hoito ja sen seuranta, tarpeenmukaiset hoitotarvikkeet, tutkimukset ja seurantatapaamiset sovitaan yhdessä ja kirjataan omaan hoitosuunnitelmaan. Alkuvaiheessa, hoidon tehostamisvaiheessa tai hoitomuodon muuttuessa ohjauskäyntejä ja hoitotapaamisia tarvitaan tiheämmin. Kun hoitotavoitteet on saavutettu, voidaan tapaamisia harventaa ja tavata myös etäyhteydellä yksilöllisen tilanteen mukaan.

Ellei hoitotavoitteita ole vielä saavutettu tai sinulla on elämäntilanteeseen, psyykkisiin tai sosiaalisiin voimavaroihin, hoidon toteuttamiseen tai hoidossa jaksamiseen liittyviä haasteita, tarvitaan tapaamisia tiheämmin.

Hoitoteknologian kehittyminen, digitaaliset omapolut, omaseurantatulosten lähettäminen sovelluksen kautta pilvipalvelimelle tai hoitoyksikköön tukevat omahoitoa uudella tavalla.

Yleensä on hyvä tavata tai tehdä yhdessä tilannearvio vähintään vuosittain. Tällöin selvitetään omahoidon toteutumisen, verensokeritasapainon ja verenpaineen lisäksi diabeteksen lisäsairauksien ja valtimosairauksien riskitekijät ja mahdolliset oireet ja löydökset. Lisäksi voit yhdessä hoitotiimisi kanssa pohtia ja ratkoa diabeteksen ja sen hoidon tuomia haasteita sekä hoidossa jaksamista.

Päivitetty 8.11.2023