Siirry sivun sisältöön

Ammatinvalinta ja diabetes

Useimmat ammatit sopivat diabetesta sairastavalle.  Ammattia valitessa on kuitenkin hyvä pohtia sitä, miten diabeteksen hoito sopii yhteen työtehtävien kanssa.

Ammatin ja koulutuksen valinta on jokaisen henkilökohtainen ratkaisu. Eniten valintaan vaikuttavat yksilölliset ominaisuutesi ja oma kiinnostuksesi.

Miettiessäsi tulevaa ammattiasi on hyvä ottaa huomioon, miten diabeteksen hoito sopii yhteen arjen työtehtävien kanssa. Työpäivän aikana on oltava mahdollisuus yksilöllisen tarpeen mukaan verensokerin mittaamiseen, insuliinin annosteluun, välipaloihin ja ruokailuun.

Koko työuraa ajatellen kannattaa käyttää kykyä ja tarmoa kouluttautumiseen. Siten saat parhaat mahdollisuudet itsellesi mielekkäisiin työtehtäviin, joissa pystyy myös hoitamaan diabetesta.

Ammatinvalintaan voit kysyä neuvoja oppilaitosten terveydenhuollosta, opinto-ohjaajilta tai työvoimatoimiston ammatinvalinnanohjaajilta.

Ammattiin kouluttautumista suunniteltaessa on hyvä selvittää tutkinnon terveysvaatimukset ja ammattiin liittyvät ajokorttivaatimukset oppilaitoksesta ennen opintoihin hakeutumista.

Netistä löydät myös monipuolisesti tietoa satojen ammattien tehtävänkuvauksista ja vaatimuksista.

Päivitetty 8.11.2023