Siirry sivun sisältöön

Seurustelun aloittaminen ja diabetes

Uusiin ihmisiin tutustuminen sekä seurustelun aloittamiseen liittyy monenlaista pohdittavaa. Saatat esimerkiksi pohtia sitä mitä ja missä vaiheessa diabeteksesta olisi hyvä kertoa ja miten treffit sujuisivat mahdollisimman vaivattomasti diabeteksen kanssa.

Nuori hymyilevä nainen istuu kahvilassa treffeillä.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa ja kaikille sopivaa tapaa kertoa seurustelukumppanille diabeteksesta. Asiassa auttaa kuitenkin se, että olet itse ehtinyt rauhassa käsitellä sairastumiseesi ja diabetekseesi liittyviä tunteita. Kun oma suhde diabetekseen on selkeä, on siitä helpompaa puhua myös uusille ihmisille sekä vastata asiasta herääviin kysymyksiin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun tapailu muuttuu uudeksi parisuhteeksi, on tärkeää puhua myös siitä, mitä tulevalta kumppanilta diabeteksen osalta toivot. Kaipaatko sitä, että kumppanisi osallistuu jollain tavalla hoitoosi vai riittääkö, että kumppani on tietoinen asiasta ja osaa ottaa diabeteksesi huomioon?

Diabetesta sairastavan uuden kumppanin on hyvä ymmärtää diabeteksen yksilöllisyys ja kunnioittaa sitä, miten ja milloin diabetesta sairastava haluaa asiasta keskustella. Uutta parisuhdetta aloitettaessa sekä seurustelun aikana on tärkeää, että kumppani on avoin ja kuuntelee diabetesta sairastavaa ja hänen toiveitaan sekä ottaa myös itse aktiivisesti selvää asioista luotettavista lähteistä väärinymmärrysten välttämiseksi.

Tapaamisiin kannattaa valmistautua huolellisesti

Toisen ihmisen tapailusta nauttii sitä enemmän mitä paremmin on valmistautunut tapaamisen aktiviteetteihin. Huolellinen valmistautuminen rauhoittaa mieltä erityisesti silloin, kun hoidat itseäsi insuliinilla, joko monipistoshoidolla tai insuliinipumpulla. Voit tutustua ravintoloiden menuihin jo etukäteen tai säätää insuliiniannoksia edeltävästi esimerkiksi liikunta-aktiviteetteja ajatellen. Erityisesti jos suunnitteilla on toiminnallisempi tapaaminen, kannattaa pitää huolta siitä, että sinulla on riittävästi evästä matkassa. Lisäksi varmista aina, että mukana ovat kaikki tarvittavat välineet sekä riittävä määrä insuliinia, jotta niistä ei tarvitse kantaa huolta tapaamisen aikana.

Valmistautumisella etukäteen saat itsellesi mielenrauhaa ja vähennät esimerkiksi matalien verensokerien todennäköisyyttä tai riskiä, että insuliini loppuisi kesken kaiken. Näin pystyt paremmin keskittymään uuteen ihmiseen tutustumiseen tarvitsematta liikaa murehtia diabetesta. Jos seurustelun myötä raskaudenehkäisy tulee ajankohtaiseksi, kannattaa se laittaa kuntoon myös hyvissä ajoin.

Päivitetty 12.1.2024