Riittämättömästi hoidettu diabetes heikentää pienten ja suurten verisuonten toimintaa ja terveyttä. Pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri, verenpaine ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt sekä tupakointi altistavat elinmuutoksille. Hyvällä kokonaisvaltaisella hoidolla ja seurannalla vakavat lisäsairaudet voidaan kuitenkin ehkäistä ja jo kehittyneiden lisäsairauksien etenemistä hidastaa. Diabetesta sairastavan on kuitenkin pystyttävä hyväksymään paitsi sairautensa ja sen vaatima hoito, myös erilaisten lisäsairauksien riski.
Lisäsairauksien pelon hallintaa voi auttaa tieto nykyhoidon tuloksista, lisäsairauksien riskiin vaikuttavista tekijöistä ja keskustelu oman hoitajan tai lääkärin kanssa riittävän hyvästä hoidosta.
Vaikka lisäsairauksien pelko voi myös motivoida hoitamaan itseä mahdollisimman hyvin, pelko ei toimi voimavaraistavana kannustimena ja liian tiukan hoidon vastapuolena on liian matalien verensokereiden esiintymisen lisääntyminen. Pitkään jatkuessaan liiallinen pelko ja huoli uuvuttavat ja altistavat hoitoväsymykselle ja jopa masennukselle.
Keinoja pelon hallintaan
Voit itse yrittää saada liiallista pelkoa hallintaan panostamalla tärkeisiin ja mielihyvää tuoviin asioihin elämässäsi. Joku pääsee pelkonsa yli puhumalla pelostaan ja tunteistaan, toista auttaa keskustelu ja kokemusten vaihto vertaisten kanssa. Keskustelu diabetesammattilaisten kanssa myös auttaa, sillä heille on kertynyt kokemusta lukuisten diabetekseen sairastuneiden pärjäämisestä ja ratkaisuista erilaisiin hoidon haasteisiin.
Asiallinen tieto, kuulluksi tuleminen ja kiireetön rauhallinen kohtaaminen ammattilaisen kanssa edesauttavat turvallisuuden tunteen lisääntymistä ja pelkojen yli pääsemistä.